Nazwa Kursu
Prowadzenie Lokalu Małej Gastronomii, Catering i Organizacja Przyjęć Okolicznościowych
Cele szkolenia
- zdobycie wiedzy z zakresu przepisów bhp, ppoż higieniczno – epidemiologicznych, a także prowadzenia i organizacji placówki gastronomicznej oraz promocji usług cateringowych
- nabycie umiejętności praktycznych z zakresu tworzenia i kalkulacji menu, obsługi kelnerskiej oraz przygotowywania potraw
- przygotowanie uczestników do podjęcia zatrudnienia lub założenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej
Zakres kształcenia
- Przepisy bhp, ppoż oraz higieniczno – epidemiologiczne w gastronomii
- Organizacja placówki gastronomicznej, prowadzenie niezbędnej dokumentacji księgowej / kadrowej
- Podstawy przedsiębiorczości, marketingu i promocji usług gastronomicznych / cateringowych
- Przygotowanie menu i kalkulacja kosztów usług gastronomicznych / cateringowych
- Obsługa kelnerska w gastronomii
- Przygotowanie potraw
- Obsługa kas fiskalnych
Czas trwania
60 godz.
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia
Certyfikat oraz zaświadczenie wydane na podstawie § 22 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652)